VOPSEAUA DE PĂR ŞI INGREDIENTELE ACESTEIA

Indredientele vopselei de par
     Un păr roşcat, sănătos şi strălucitor atrage atenţia şi cum se spune în reclame întoarce privirile. Deoarece nu toate roşcatele au avut norocul să se nască cu această culoare, trebuie să recurgă la metode mai dăunătoare părului care conţin ingrediente cu denumiri sofisticate.

     Pe o cutie de vopsea poţi găsi o listă lungă de ingrediente, însă dacă nu ai cunoştinţe avansate în chimie este destul de greu să îţi dai seama care este efectul şi rolul acestora.

     În majoritatea vopselelor de păr se regăsesc frecvent următoarele 6 chimicale care au efecte negative asupra corpului tău dacă alegi să le foloseşti pe termen îndelungat.

1. PPD, prescurtarea pentru para-phenylenediamine.
Acest chimical este des folosit în vopseaua de păr şi este un ingredient popular deoarece ajută noua culoare să arate natural şi să reziste numeroaselor spălări fără să se decoloreze.Efectele nocive care pot fi provocate de acesta sunt alergii şi reacţii de înroşire ale scalpului, urechilor sau gâtului.

2. Hidrogen peroxid este folosit pentru a înlătura culoarea naturală a părului înainte de a aplica colorantul propriu-zis.
Efectele inhalării acestuia sunt iritaţii ale nasului, gâtului şi tractului respirator.
Efectele asupra ochilor sunt roşeaţa şi senzaţia de înţepătura fără a duce la rezultate grave.

3. Amoniacul este adăugat în vopseaua de par pentru a deschide cuticulele firului de par, asftel culoarea să intre în structura acestuia.
Amoniacul este substanţa care dă mirosul înţepător şi aproape insuportabil vopselei de păr. Poate produce arsuri sau iritaţii ale plămânilor şi este recomandat atunci când te vopseşti să fii într-o încăpere cu aerisire şi deschidere mare.

4.Toluenul este găsit atât în lacul pentru unghii cât şi în vopseaua pentru păr. Este toxic pentru sistemul nervos, iar contactul cu vaporii substanţei pot provoca ameţeli şi dureri de cap.

5.Trientanolamina (Trienthanolamine) prescurtat TEA se foloseşte pentru echilibrarea pH-ului. Acţiunile sale asupra organismului sunt reacţiile alergice, iritarea ochilor, şi deshidratarea pielii şi părului.

6. Toluen-2,5-diamină (TD) şi toluen-2,5-diamină sulfat (TDS) provoacă alergii care au ca simptome senzaţia de arsură, inrosirea locului afectat, mâncărime, arsuri chimicale şi severe umflaturi ale feţei. Deşi este foarte rar întâlnit, poate provoca şoc anafilactic.

Testarea produsului

     Produsele care conţin aceste chimicale trebuie testate înainte de folosire punând o cantitate mică de vopsea pe antebraţ sau în spatele urechii. Dacă în 48 de ore nu se obervă nici o reacţie alergică, poţi folosi vopseaua.

     Aş dori să precizez şi faptul că acest test poate să dea un rezultat fals negativ şi reacţia alergică să nu se dezvolte în 48 de ore ci într-un timp mai îndelungat.


Ce trebuie să faci dacă eşti alergică?

     Dacă eşti alergică la PPD, este posibil să fii alergică şi la TD sau TDS, deoarece sunt chimicale similare. Studiile au descoperit faptul că este posibil să fii alergică la unul dintre cele trei dar nu la toate. Dacă ai alergia confirmată la una dintre substanţele chimice, poţi încerca folosirea unei vopsele de par care le conţine pe celelalte dar nu înainte să faci un test de alergie conform celui prezentat mai sus aşteptând o săptămâna, nu 24 de ore, rezultatul testului.


Sfaturi pe care trebuie să le iei în considerare atunci când îţi vopseşti părul acasă:

1. Nu lăsa vopseaua în păr mai mult decât este necesar sau mai mult decât scrie în instrucţiuni.
2. Clăteşte-ţi scalpul cu apă din abundenţă după ce a trecut timpul acţionării vopselei.
3. Poartă mănuşi atunci când aplici vopseaua.
4. Urmăreşte cu atenţie instrucţiunile care se găsesc în cutie şi ia în consideare că unele vopsele au diferite metode de aplicare şi preparare.
5. Niciodată să nu amesteci produse diferite de colorare a părului.
6. Pentru a nu exista situaţii neprevăzute nu uita să faci testul pentru alergii.
7. Nu folosi vopseaua de păr pentru a-ţi colora şi sprâncenele!
8. Aplică vopseaua cu atenţie şi fii foarte atentă să nu ajungă conţinut în apropierea ochilor sau chiar în ochi.
9. Încăperea în care te vopseşti trebuie să fie aerisită, în acest fel expunerea la substanţele toxice să fie mai redusă şi mirosul amoniacului mai uşor de suportat.
10. După vopsire foloseşte şampon special pentru părul vopsit. Acesta va întreţine pentru mai mult timp culoarea şi strălucirea părului.

Concluzie:

     Dacă foloseşti vopseaua conform instrucţiunilor, ţii cont de timpul de acţionare a acesteia si alegi produsul potrivit pentru tine care nu îţi provoacă alergii, nu ar trebui să întâmpini probleme. Pentru a ajuta părul să nu cadă şi să nu se deshidrateze, ia în considerare şi sfaturile prezentate în articolul despre beneficiile uleiurilor asupra părului pe care îl găseşti aici.

0 comments:

Trimiteți un comentariu